Скулптура, която пресъздава една от една от най-известните снимки от края

...
Скулптура, която пресъздава една от една от най-известните снимки от края
Коментари Харесай

Осквернената статуя или как се поваля #MeToo с един удар

Скулптура, която пресъздава една от една от най-известните фотоси от края на Втората международна война (известна и като “снимката с целувката ”), бе осквернена с надпис в алено ден след гибелта на героя на кадъра – Джордж Мендонса.

На 14 август 1945 година известният фотограф Алфред Айзенстед улавя миг, който се трансформира в символ на спонтанния изблик на наслада в Ню Йорк и в САЩ след новината за капитулацията на Япония. Това е и една от най-прочутите фотоси на XX век – “Безусловна капитулация ”. Публикувана е на корицата на списание " Лайф " и на нея американски моряк целува буйно непозната здравна сестра на Таймс Скуеър.  

Извършителите, за които полицията към момента няма информация, са изписали с червен спрей #MeToo  върху крайници на женската фигура. Актът на вандализъм, само ден след гибелта на 95-годишния Мендонса, носи своето прикрито обръщение. 



Хаштагът  #MeToo , знаем, не е знак за споделена радост и обич. Той е знак за принуждение. През последните години (във времето на  #MeToo)  целувката на Таймс Скуеър се приема и като акт на полово посягане върху Грета Фридман (жената от снимката), а не като знак на насладата от успеха и края на войната.  

Полицията в Сарасота, Флорида, няма доказателства, че вандалите са последователи на движението или не.  Червеният надпис е отхвърлен, като нанесените върху статуята вреди са за към 1000 $. 

Едно е сигурно – това не е метод да отстояваме значими дела.  И не по този начин можем да променим света към по-добро.    

 
 А знаете ли, че неотдавна откраднаха скъп Banksy?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР